Sağlık

Concorde Yanılgısı Zekadan Bağımsız Bilişsel Bir Hata!

‘O kadar para harcadık…’, ‘Ben bu sınava aylarca çalıştım…’, ‘Bu okulda seneler geçirdim…’, ‘Ben bu sınava girdim…’ gibi günlük hayatta sıkça duyduğumuz Concorde Yanılgısı Bunun için çok çaba’… Uzmanlar, değişime ve yeniliğe direnen, harekete geçmekte zorlanan, erteleyen ve geçmişe dair ağır pişmanlıkları olan kişilerde bu yanılgıya daha çok rastlandığını kaydetti. Psikiyatrist Dr. Erman Şentürk, Concorde sanrısının nitelikli, eğitimli, zeki ya da zeki olmasına bakılmaksızın birçok kişide görülebilen bilişsel bir yanılgı olduğundan bahsetmektedir.

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Erman Şentürk, psikiyatride “Concorde sanrısı” olarak adlandırılan durumla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Concorde Yanılgısı Zekadan Bağımsız Bilişsel Bir Yanılgı!

Olumsuz Sonucu Öngörmesine Rağmen Israrcı Olmak

Yardım. Doç. Dr. Erman Şentürk, Concorde kuruntusunu “kişinin onca emek, zaman, enerji ve para harcadığı bir şeyden, sonucunun mutsuzluk, başarısızlık ya da kayıpla sonuçlanacağını bile bile vazgeçmemesi ve ısrar etmesi” olarak tanımlamıştır. devam ettirirken”. Şentürk, “Concorde yanılgısı bir tür Gelecek pahasına geçmişe takılıp kalmak mantıksız bir karardır.”

Baş Ağrısı Göz Hastalığının Habercisi Olabilir!

Ana Motivasyon Ödülün Çekiciliğine Bağlıdır

Bu vazgeçememenin altında yatan etkenlere değinen Yrd. Doç. Erman Şentürk, “Bu durum beklenti teorisi ile açıklanıyor. Beklenti teorisine göre, bireyin belirli bir amaç için harcadığı çaba, sonuçtan beklediği fayda ve getiri ile doğru orantılıdır. Bu nedenle kişiyi sonuca götürecek davranış seçimi ve temel motivasyon, ödülün çekiciliğine ve kişinin ne kadar çok istediği ile alakalıdır. Bu durum ödülü kaybetme beklentisiyle karşı karşıya kalan ve bu durumu kabullenmekte güçlük çeken bireyin risk aramasına ve nihayetinde Concorde kuruntusuna varmasına neden olur.

Günlük Yaşamda Yaygın

Yardım. Doç. Erman Şentürk, Concorde yanılgısının “batık maliyet yanılgısı” tabiriyle davranışsal finans alanında sıklıkla kullanıldığını ve örneklerine günlük hayatta da rastlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Concorde yanılgısı sadece ekonomi alanını değil, aynı zamanda çeşitli yaşam olaylarında yaptığımız bilişsel yanılgıları da açıklıyor. Concorde yanılgısına göre, bir kişinin bir plana, programa, ilişkiye, işe veya okula yaptığı duygusal, maddi veya zamansal yatırım ne kadar büyükse, var olanı savunmak veya sürdürmektir.  Arzu ne kadar güçlü olursa . ‘O kadar para harcadık…’, ‘Ben bu sınava aylarca çalıştım…’, ‘Bu okulda seneler geçirdim…’, ‘Bu ilişkiye çok emek verdim…’ gibi cümleler… ‘ günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız Concorde safsatalarına bazı örneklerdir. Dilimizin ‘Kaybetmekten vazgeçtiğin yer kârdır’ atasözü Concorde yanılgısına karşı en güzel örneklerden biri olabilir.”

Dopamin Salınımı da Etkilenir

Bu sanrının başlamasından önce ve sırasında beyinde çeşitli değişiklikler olduğunu kaydetti.   Yardım. Doç. Erman Şentürk, “Yakın zamanda yapılan bir araştırma, beynin ödül merkezinin bazı bölgelerindeki dopamin salınımının ödülü elde etme çabasından yani batık maliyetten büyük ölçüde etkilendiğini ve batık maliyetin doğrudan beyinle ilgili olduğunu ortaya koydu. dopamin salınımı.”

Genç Bireylerin Etkilenmesi Daha Muhtemeldir

Yrd. Doç. Erman Şentürk, “Bu durum, mantık çerçevesinde hareket ettiği varsayılan kişilerin içgüdü ve duygularının birden fazla kararlarının altında yer almasıyla alakalıdır. Concorde sanrısı nitelikli, eğitimli, zeki ya da zeki gibi özellikleri ne olursa olsun birçok bireyde görülebilen bir bilişsel bozukluktur. Ancak değişime ve yeniliğe direnen, kabullenen, boyun eğen, harekete geçmekte zorlanan, erteleyen, geçmişe dair ağır pişmanlıklar yaşayan, belirsizliğe tahammülü olmayan, sosyoekonomik düzeyi ve kendine hakimiyeti düşük kişilerde daha sık görülür. Gençlerin Concorde sanrısından yaşlılara göre daha fazla etkilendiği biliniyor.”

Concorde Yanılgısı, Zekadan Bağımsız Bir Bilişsel Bozukluktur!

Anksiyete ve Depresyona Daha Eğilimli

Psikiyatrist Yrd. Doç. Erman Şentürk, Concorde sanrılı bireylerin diğer bireylere göre tıbbi yardım ararken daha uzun süre beklediklerinin, sıkıntı bozukluğu, depresyon, somatizasyon bozukluğu, kumar bozukluğu ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi bazı psikiyatrik durumlara daha yatkın olduklarının ortaya çıktığını sözlerine ekledi. . (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu