Türkiye TUS’ta 6. Sırada Uzmanlık Verilmediği İçin Almanya’ya Göçtü!
Bilim Sıhhat Haber Ajansı’nın (BSHA) ‘Türkiye’den Göç Eden Doktorlar Anlatıyor’ haber dizisinin bu haftaki röportajına Psikiyatrist Dr. Fikret Güçlü konuk oldu. ‘Hekim Göçü’ Geçmişte de bugün de ülkemizde yaşandı. Bugün sizlerle 35 yıl önce Türkiye’den Avrupa’ya göç etmiş bir hekim olan Dr. Güçlü’nün öyküsünü paylaşıyoruz… Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Türkiye 6.sı oldu. 35 yıl önce Avrupa’ya göç hikayesini bizimle paylaştı. 2017 yılına kadar Almanya’da bulunan ve şu anda İsviçre’nin Zürih kentinde hekim olarak başarılı bir şekilde çalışan 66 yaşındaki Psikiyatrist Dr. Zengin, doktor göçü “Türkiye’de hekim göçü halen devam ediyor. İnsanlar gelecek kaygısıyla hekim ihtiyacı olan, kendilerine değer verilen başka ülkelere gidiyorlar. Tıpkı 35 yıl önce gittiğimiz gibi.”
Neden Gitti?
Fikret Varlıklı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1984 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra 4 yıl Elazığ merkez ve Maden ilçesinde çalıştığını, TUS’ta Türkiye 6.sı olduğunu ancak başlamadığını söyledi. güvenlik soruşturması sonucunda uzman olarak. Neden uzmanlığa başlamadığı sorulan Dr. Zengin, aslında tıp fakültesini ilk okuyan olarak Erzurum’a kaydolur. Yıl 1977… Ülkedeki siyasi durum ve öğrenci olayları denilince sol görüşlü bir öğrenci olarak Erzurum’da kalmanın hiçbir şartı yoktur. O dönemde oluşan şartlar altında İzmir’i tescil ettirir. Tıp eğitimini İzmir’de tamamlar. Mezun olur, atanır ve ardından uzmanlık sınavında büyük başarı sağlar. Ama bu sefer ona ‘solcu’ olma uzmanlığı verilmiyor. Durum böyleyken bile Almanya’ya göç etmeye karar verir. Varlıklı, “TUS’ta Türkiye 6.sırasında olmama rağmen 1988’de uzmanlığım verilmeyince Almanya’ya göç ettim. Göç ettikten sonra uzmanlığım verilmediği için Sağlık Bakanlığı’na dava açtım. 5 yıl süren yargı süreci sonunda mahkeme, bilirkişi olarak başlanmamayı hukuka aykırı buldu. davayı kazandım Geriye dönüp baktığımda, şu anki mesleki konumumdan pişmanlık duymuyorum. Türkiye’ye gidiyorum. Şimdi 3 ülkem var. Hiçbirinden vazgeçemem” dedi.
Bir adam ülkesinde gelecek göremiyorsa göç eder.
35 yıl önce Almanya’ya gitmiş bir doktor olarak günümüz Türkiye’sinde artan doktor göçüyle ilgili görüşlerini sorduk. Varlıklı, “Türkiye’deki meslektaşlarım hayatlarından memnun değil. Avrupa’nın da doktorlara ihtiyacı var. Bu da göçü tercih etmelerine neden oluyor. İnsanlar yaşadıkları yerlerde geleceklerini göremezlerse, kendilerini değersiz hissederlerse göç ederler. Geleceği göçte görüyor” dedi.
2017’den Beri İsviçre’de Yaşamak
1988’den 2017’ye kadar Almanya’da yaşayan ve çalışan Dr. Almanya’da Bielefeld Üniversitesi Nöroanatomi bölümünde iki yıl beynin iş ve fonksiyonları üzerine çalıştığını belirten Güçlü, “Bu süreçte halk sağlığı yüksek lisansı yaptım. geceleri disiplinlerarası sosyal dalda. 1998 yılında psikiyatri ve psikoterapi uzmanı oldum. Almanya Solingen’de 20 yıl kendi muayenehanemde çalıştım. Ayrıca Almanya’da emeklilik sandığında ve sosyal mahkemelerde bilirkişi olarak çalıştım.”
Bingöl Dağları ile Alp Dağlarını Kardeş İlan Ettim!
2017’de Almanya’dan İsviçre’ye gidiyor. Bu kararına ‘Alp Dağları’nın sebep olduğunu ekliyor. Güçlü. Zürih’te özel psikiyatri ve psikoterapi muayenehanesinde çalışmalarına devam eden Psikiyatrist Dr. Güçlü, “26 Eylül 2019 tarihinde Bingöl dağlarının zirvesi olan Koğ’a gittim. Alplerden getirdiğim taşları Bingöl dağlarına, Bingöl dağlarından getirdiğim taşları Alplere bırakıp iki dağı kardeş ilan ettim. 2017’den beri İsviçre’nin Zürih şehrinde yaşıyorum ve çalışıyorum. Genel olarak Almanya ve İsviçre’de olmaktan mutluyum. İyi eğitim aldım ve kendi kolumda kendimi yetiştirdim. Ekonomik düşüncem yok. Bütün Avrupa’yı gördüm. Beş kitap yazdım. sağlığım yerinde Çocuklarıma yeterli bir gelecek sağladım, uygun okullara gittiler, başarılı oldular. Bütün Avrupa’yı gördüm. Beş kitap yazdım. ” diyor.
“Türkiye’deki Hekimler Geleceği Göçte Görüyor”
“Şimdi geriye dönüp baktığımda iyi ki gelmişim diyorum” diyen Dr. Güçlü, “Ekonomik açıdan bir sıkıntım yok. Mesleki motivasyonum var. Türkiye’deki meslektaşlarımın hayatlarından memnun olmadığını görüyoruz. Avrupa’daki hekim ihtiyacı da buraya göç etmelerine neden oluyor. İnsanlar yaşadıkları yerlerde bir gelecek göremiyorlarsa göç ediyorlar. Geleceği göçmenlikte de görüyorlar. Türkiye’ye gidiyorum. Üç ülkem var. Hiçbirinden vazgeçmek istemiyorum” dedi.
Ödüller, Projeler ve Eğitimler
Dr. Fikret Güçlü, 2021 yılında İsviçre’nin Zug Kantonu’nda SİMED (Sağlık, İletişim, Motivasyon, Eğitim ve Danışmanlık) Akademisi’ni kurmuştur. Bu akademi, 2022 yılında Avrupa’nın En Başarılı Projesi ödülüne layık görülmüştür.
30 Mayıs 2022- 05 Haziran 2022 Bingöl’ün Karlıova İlçesi Mikal Köyü’nde “Doğaya Dönüş, Kendine Dönüş” Sağlık Programı uygulandı. Programı bu yıl 10-16 Haziran tarihlerinde aynı lokasyonda hayata geçirecek.
Koçluk eğitimi: Kişisel Koçluk Berlin, “Mr. Olaf Georg Klein”, (Bay Klein, Mercedes, Simens, Porsche, Audi ve WV’nin Koçudur) 2004’ten beri “kişisel koç” olarak. Sağlık sisteminde “Kalite Yönetimi” (Akademie für Fortbildung und Weiterbildung der Ärztekammer Nordrhein Almanya), dinamik psikoterapi eğitimi, EMDR eğitimi, travma psikoterapisi eğitimi, Almanya Hamburg Üniversitesi’nde eş ve seks terapisi, otogenes eğitimi (autoenes eğitimi), hipnoz, hayal kurma teknikleri, stresle baş etme, beslenme tıbbı ve koruyucu hekimlik gibi birçok alanda uzmanlaştı.
Almanca İki Kitap Yazdı
Varlıklı Almanca yazdığı iki kitaptan bahsetti: “Çınlamanın psikolojik yönü ve dünyada ilk kez EMDR ile tedavi yöntemi; EMDR tedavisi olarak kulak çınlamasında uygulandı. Almanya’da 2006 yılında “in eigenem Rhytmus” kitabında yayınlandı. Geleceğin Umudu Göç: Almanya’daki göçün nedenleri, göçün sosyolojik, manevi, tıbbi ve kültürel etkileri ve sonuçları üzerine kitabı yazdım.”
Türkçe İki Kitap Yazdı
Zengin kitap ve diğer çalışmalardan bahseden Dr. kitabım çıktı Bu kitap sayesinde Avrupa’nın ‘En Başarılı Kitap Yazarı’ ödülünü aldım. ‘Aşk ve Sevginin Gücü’ kitabım bu ay yayınlanacak. 2008 yılında “İç Huzurunuzu Keşfedin ve İçsel Güç Meditasyonu” konulu bir CD çalışmam oldu. 2000-2017 yılları arasında Almanya’da hekim ve psikologlara psikiyatri ve psikoterapi eğitimi verdim. Çeşitli bahislerle ilgili birçok makale yayınladım ve televizyonda sağlıkla ilgili programlar sundum.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)