Sosyal yardım sistemi yeniden şekillendirilecek
Sosyal yardım sistemi, 12. Kalkınma Planı kapsamında işgücüne katılımı engellemeyecek ve kişi başına asgari geliri garanti edecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır.
12. Kalkınma Planı (2024-2028), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından TBMM’ye sunuldu. Planda ayrıca sosyal hizmetler, sosyal yardım ve yoksullukla mücadeleye ilişkin başlıklar da yer aldı.
Bu politika ve tedbirlerle toplumun ihtiyaç sahibi kesimlerinin bakım, rehabilitasyon ve psikososyal destek gibi hizmetlere kolay erişiminin sağlanması, sosyal yardımların etkinliğinin artırılması, aile odaklı bir yaklaşımla sosyal dışlanma riskinin en aza indirilmesi, ilgili sorunların ortadan kaldırılması eğitim, sağlık ve barınma gibi temel hizmetlere erişim ve yoksulluğun ortadan kaldırılması. Her iki tarafı da ele almak hedeflendi.
Toplumsal sorunların ortaya çıkmadan önlenmesi ve bu sorunlarla etkin mücadele edilmesi amacıyla oluşturulan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) aracılığıyla sosyal hizmet ve yardım programlarının etkinliği artırılacak.
Yaygınlaştırılacak sosyal hizmet modellerinin kalitesi artırılacaktır.
Öncelikle evde bakım veya yatılı bakım teşvik edilecek, gündüzlü bakım hizmetleri ek hizmetlerle yaygınlaştırılacaktır.
Sosyal hizmetlere ilişkin standartlar belirlenecek ve etkin bir izleme, değerlendirme ve denetim sistemi oluşturulacaktır. Sosyal hizmet alanında çalışan çalışanların nitelikleri artırılacak ve uzmanlaşmaları sağlanacaktır.
Toplum temelli bakım hizmetlerine öncelik verilecek
Sosyal hizmet ve yardım bilinci sağlanarak gönüllülük teşvik edilecektir.
Vatandaşların ve sivil toplumun sosyal hizmet ve yardımlara katılımına yönelik tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülecektir. Sosyal hizmetler alanında toplum temelli bakım hizmetlerine öncelik verilecektir.
Yoksulluk riskinin azaltılması amacıyla eğitim, sağlık, barınma, içme suyu ve kanalizasyon gibi kamu hizmetleri iyileştirilecektir.
Sosyal yardımlar düzenli olarak izlenecek ve incelenecektir.
Sosyal yardım sistemi, işgücüne katılımı engellemeyecek, aile odaklı, kişi başına temel geliri garanti edecek şekilde gözden geçirilecek ve yeniden yapılandırılacaktır.
Sosyal yardımlara yönelik düzenli bir izleme ve inceleme mekanizması oluşturulacaktır. Yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki entegrasyon artırılacak ve bilgi paylaşımı sağlanacaktır.
Sosyal yardım-istihdam ilişkisi güçlendirilecektir. Sosyal yardım sistemi ile aktif ve pasif işgücü programları arasında irtibat kurulacaktır. Sosyal yardım faydalanıcılarına yönelik iş arama desteği gibi uygulamalar yaygınlaştırılacak.
Sosyal yardımlar fırsat eşitliği gözetilerek gerçekleştirilecektir. Eğitim odaklı sosyal yardımlar daha aktif hale getirilecek.
Yoksulluğun her boyutuyla mücadele edilecek
Afet gibi olağanüstü durumlara hazırlıklı olmak amacıyla sosyal yardım ve hizmet altyapısı güçlendirilecek, kurumlar arası uyum artırılacaktır.
Öncelikle yoksullar, kadınlar, çocuklar, engelliler ve yaşlılar olmak üzere tüm nüfusun afetlere, ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara karşı dayanıklılığı artırılacak.
Kırsal alanda iklim değişikliği ve kuraklığın neden olduğu yoksulluğun etkilerinin hafifletilmesi amacıyla tarımsal faaliyetler çeşitlendirilecek, tarım arazilerinin aktif ve verimli kullanılması sağlanacaktır.