Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Kira geliri mercek altında
Mart ayında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesi amacıyla ev sahiplerine yönelik başlatılan soruşturma, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı. Şimşek, “Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda kira geliri yaratma potansiyeli olan yaklaşık 4,5 milyon konut inceleniyor, kiralanmak üzere kullanılacağı belirlenen adreslerde fiili tespitler yapılacak.” söz konusu.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıt dışı ekonomiye karşı denetim çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çeken Şimşek, “Bu yılın mart ayında kira gelirlerinin doğru beyanının sağlanması amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri mercek altına alındı.” İfadelerini kullandı.
KİRA GELİRİ İNCELEMESİ NASIL YAPILIR?
Bankalar ve tapu kayıtları başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen verilerle yapılan denetimlerle beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespit edilerek vergilerini beyan etmelerine olanak sağlandığını belirten Şimşek, mükelleflere kısa mesajla hatırlatma yapıldığını belirtti. Vergi uyumunun arttırılması amacıyla yasal süreçlerden önce
200 bin vergi mükellefine kısa tebligat gönderildiğini anlatan Şimşek, hatırlatmalara rağmen yanıt vermeyen vergi mükelleflerinin açıklamaya ve uyum sağlamaya davet edildiğini söyledi. Şimşek, yürütülen çalışmalar sonucunda 2023 yılında kira gelirlerine ilişkin 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındığı bilgisini paylaştı.
ADRESLERDE GERÇEK TESPİT YAPILACAK
Bakan Şimşek, kira gelirlerine ilişkin çalışmaların bu yıl daha da geliştirilerek devam ettiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“GİB, Mart ayındaki kira geliri beyanı öncesinde gayrimenkul sahiplerinin kira gelirlerini doğru beyan etmelerini sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalarda Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı istatistiklere de yer verdi. Tapu ve nüfus bilgilerinin incelenmesi sonucunda yaklaşık 4,5 milyon konutun inşaatı tamamlandı. Kira geliri yaratma potansiyeli analiz ediliyor.” Kiralama için kullanılacak belirlenen adreslerde fiili tespitler yapılacaktır. Bu tespitlerde kiracılardan elde edilen bilgiler elektronik ortamda tutulan bir raporla doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacak; bu bilgiler banka hesap bilgileri ve vergi beyannameleriyle karşılaştırılacak ve gerekli denetimler yapılacaktır. Beyanname devri öncesi hatırlatmalar devam ederken, “Beyannamelerinde tutarsızlık bulunan ve beyanname vermeyen mükellefler hakkında yasal süreç başlatılacak.”
BEYAN İNTERNET ÜZERİNDEN DE VERİLEBİLİR
Kira geliri beyannamelerinin vergi dairesine gitmeden Hazır Beyan Sistemi kullanılarak elektronik ortamda verilebileceğini hatırlatan Şimşek, 2022 yılı gelirleri için 2023 yılında 1 milyon 578 bin 932 vergi mükellefinin Hazır Beyan Sistemi’ni kullandığını söyledi.
Vergi mükelleflerinin bu yıl 2023 yılı kira gelirlerini ister ikametgahlarından, ister internet bağlantısı olan her yerden elektronik ortamda rahatlıkla beyan edebileceklerine dikkat çeken Şimşek, şöyle konuştu:
“Vergi mükelleflerimizi bu olanaklardan yararlanmaya ve Mart ayında gerçek kira gelirlerini beyan etmeye davet ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılında yapılacak çalışmalar kapsamındaki kira denetimleri kapsamlı ve kapsamlı olacak. Ülke genelinde gerçekleştirilen denetimlerde vatandaşlarımızın da katkılarıyla gerçek kira gelirlerini öğrenmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan “Denetimler konusunda gerekli desteği bekliyoruz.”