Ekonomi

Eskişehir’de yapı stok envanteri oluşturulacak

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yürütülen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin en değerli bilgilerinden biri olan yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlemesi için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile hizmet protokolü imzalandı. 2021 yılından itibaren Belediye, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi. Bu protokol ile 22 bin yapı ilköğretim kademesinde incelenecek. Şehirdeki tüm yapılar adım adım incelenerek Eskişehir’in yapı stok envanteri oluşturulacak ve afet risk durumu artırılacaktır.

“Eskişehir’i depreme hazırlamak için yıllardır çalışıyoruz”

Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç’ın da katıldığı imza töreninde konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Eskişehir’i depreme hazırlamak için uzun yıllar. Büyükerşen, “Bu imzanın günümüze kadar gelmiş olması, protokolün deprem felaketinden sonra aklımıza geldiğini düşündürmesin. Biz 3 belediye olarak risk durumunu belirleme çalışmalarına afetten çok önce başladık. 2012’den beri İstanbul Teknik Üniversitesi’ne proje çizdiriyoruz.”

Yılmaz Büyükerşen, Afet Riskli Alanların Dönüşümü kapsamındaki Eskişehir Riskli Alan Projesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çeşitli revizyonlarla hep beklemede tutulduğunu söyledi.

“Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi için bakanlığa başvurduğumuzda 17 hektar teklif ettik, bakanlık 56 hektara çıkardı. Ancak bölgede bir kişi hakkında açılan davaya mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı, iptal kararı ve Danıştay kararı eklendi. Böylece Eskişehir’deki afet riskli bölge projesi tamamen iptal edilmiş oldu. O çalışma yapılırken paranın yarısını biz, yarısını da Bakanlık karşıladı.

Bugün Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından planlama yaptığımızda afet riskli bölgemiz tüm belge ve bilgilere rağmen yok gibi görünüyor. Tabii buradaki çalışma iptal edilince bölgede yeniden inşaat başladı. İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte çalışalım ve birçok genç mühendisimizin bilgi birikiminden yararlanarak hızlı bir şekilde bina stokunun tespitine başlayalım dedik. 3 belediye ve oda olarak bu protokolü imzalıyoruz. Sarsıntının ne zaman olacağı belli değil. İstanbul Teknik Üniversitesi ile 2012 yılından beri kendi teknik kadromuzla yaptığımız çalışmalar şu an planlarda gözükmüyor. Bu konu kesinlikle bilinmelidir. Allah ülkemize bir daha felaket getirmesin. Bu protokol ile devam eden çalışmalarımız kapsamında sadece riskli alanlar değil, şehrin tamamı incelenecek. İlk etapta 22 bin yapı incelemeye tabi tutulacak ve etap etap ilerleme sağlanacak. Mühendislerimize güveniyorum, kolay gelsin diyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu