Ekonomi

“Düzenlemeler engelleyici değil kapsayıcı olmalı”

Birol BOZKURT

Paribu CEO’su Yasin Oral, Kripto Para Kanunu’na ilişkin İstanbul’da düzenlenen sohbet toplantısında konuştu. Yasin Oral, kripto varlık maddesine ilişkin yapılan açıklamaların yasaklayıcı değil kapsayıcı bir düzenleme olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “İlk aşama sermaye kuralı, teknolojik altyapı, operasyonel altyapı gibi hususları kapsamayabilir ancak bu Paribu için bir fark yaratmayacak.

Alanımızda ödenmiş sermayesi en yüksek, hatta ülkedeki teknoloji şirketleri arasında ödenmiş sermayesi en yüksek sınırlı sayıdaki şirketlerden biriyiz.

Geçen yıl 40 milyon TL olan ödenmiş sermayemizi 500 milyon TL’ye çıkardık. Diğer konulardaki bilgi ve tecrübemizle alanında öncü bir rol üstleniyoruz. “Yatırımcıları koruyan ve sektörü düzenleyen düzenlemelerin gerekli olduğunu düşünüyoruz ve buna hazırız” dedi.

Kripto varlıkların klasik finansal araçlardan farklı bir yapıya sahip olması nedeniyle SPK’ya yetki verilmesi yaklaşımının gerçek bir yaklaşım olduğunu belirten Paribu CEO’su Oral, “Taslağa baktığımızda işin çerçevesinin çizildiğini anlıyoruz. . Ana paydaşın ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) olacağı görülüyor. Türkiye’deki kripto varlık piyasası çok büyük değil ancak düzenlemeler sayesinde ana oyuncuların diğerlerinden ayrılması sağlanacak.

Başarılı bir saklama hizmeti için bankaların ve kripto para borsalarının birlikte hareket etmesi gerekiyor, böylece her iki taraf da finansal ve teknolojik bilgileriyle birbirini besleyecek. Kullanıcı varlıklarının kaderi değerlidir. Bu nedenle bu alanda hizmet veren firmalar arasındaki rekabetin gerçekleşmesi gerekmektedir. Düzenleme yurt dışıyla rekabette lehimize avantaj sağlayacak. Kullanıcıya yönelik vergilendirme şu anda gündemde değil.” dedi.

“Dijital TL’de güzel ilerleme var”

Merkez Bankası’nın dijital para çalışmalarına değinen Yasin Oral, “Faz 2’de neler olacağını daha net görebileceğiz ama gerekli ilerleme sağlanıyor. Türkiye’nin teknolojiye uyumu çok rahat. Merkez Bankası dijital lira yapın derse bizim için sorun yok. Burada asıl mesele dijital paranın her adımının izlenebilir olmasıdır.

Kripto varlıklara ilişkin doğru ve iyi düzenleme sayesinde Türkiye’den de dünyaya açılabiliyoruz. Neden ABD ya da İngiltere’yi küresel bir şirket olarak görüyoruz? Yatırımcıların son dönemde Borsa İstanbul’dan ayrılarak kripto paralara yöneldiği yönündeki yorumları şu şekilde değerlendiriyoruz: Yatırımcılar artık portföylerini çeşitlendiriyor. “Yani artık hem kriptoda hem de borsada insanlar var” dedi.

“Günlük işlem hacmimiz 150 milyon dolara ulaşıyor”

Paribu olarak 6 milyondan fazla kullanıcıya sahip olduklarını vurgulayan Paribu CEO’su Yasin Oral, “Günlük işlem hacmimiz 100-150 milyon dolar civarında. 2019-2023 yılları arasında ödediğimiz toplam vergi 180 milyon doların üzerindedir.

Paribu, 700 milyon TL’yi aşan kurumlar vergisiyle faaliyet alanında 2021 yılının vergi rekortmeni oldu. Paribu, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 3 Ocak 2024 tarihinde açıklanan ve 2020-2021-2022 vergilendirme dönemini kapsayan Kurumlar Vergisi beyannamelerinde 2021 yılında Türkiye genelinde en çok vergi beyan eden 100 vergi mükellefi listesinde 23. sırada yer alıyor.

Teknoloji alanında faaliyet gösteren ve isimleri açıklanan firmalar arasında listenin başında yer alırken, finans alanında hizmet veren firmalar arasında da ilk 10’da yer alıyoruz. Listeye dahil olmamızı çok olumlu buluyoruz. “Paribu olarak 2024 yılının ilk yarısında kendi cüzdan uygulamamızı kullanıcıların beğenisine sunacağız” dedi.

haber-salpazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu